Tak się nakręciłem na latanie na hali, że postanowiłem wystrugać modelik szybowca mieszczący się w przepisach klasy F1N. Trochę po to żeby sprawdzić jakie czasy da się nim wykręcić, a trochę po to, żeby opracowac skuteczny i w miarę prosty model z myślą np. młodych modelarzach, którzy zechcieliby kiedyś spróbować startu w tej klasie. Model to klasyczna konstrukcja piankowo-balsowa. Skrzydła ze styroduru -wycięte na ploterze - profil Go372, stateczniki również styroduru płytka 1,5 mm grubości, oszlifowane dla zmniejszenia oporów, kadłub listewka balsowa 3x10x500 mm ścieniona na końcu do przekroju 3x4mm. Skrzydełko wzmocnione dźwigarkiem 5x1,5mm. Całość klejona na klej polimerowy. Wyważony plasteliną model waży 10g. Pierwsze próby w locie (robione w piwnicy...) wypadają dosyć obiecująco. W przygotowaniu mam jeszcze jeden - prostszy modelik tego typu. Jakby ktoś był zainteresowany to mogę tych strodurowych elementów trochę nastrugać i zrobilibyśmy małe zawody. Poniżej fotki z budowy:
"Gdybym miał wybrać, wolałbym ptaki niż samoloty "
C. Lindberg
Bardzo chętnie byśmy przyjęli sztukę, jeśli można
A jeśli można to poprosze o odlożenie jej na dwa miesiące , bo na banicję mnie zsyłają
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob